Neispunjena obećanja koja dajemo sami sebi

Svako od nas želi da napreduje, da radi na sebi i da jednog dana ostvari sve svoje snove. Kako bi zapravo došlo “naše vreme” mi prvo moramo da prođemo jedan dug i trnovit put u lavirintu koji je pun uspona i padova. Neki taj put pređu jer su dovoljno odlučni, a neki se zapetljaju u trnje koje se nalazi oko njih i zapravo nikada ne pronađu izlaz.

U nekim našim prethodnim tekstovima smo obrađivali teme postavljanja ciljeva (“SMART metoda- za bolje postavljanje ciljeva” i “Ciljajte cilj”), čak smo govorili i o tome kako održati novogodišnje ciljeve. No, šta se dešava sa onim ciljevima i obećanjima koje zadamo sebi, a ne uspemo da ih ostvarimo?

Na ciljeve koje smo ostvarili gledamo kao na pehare i ponosni smo na sebe, dok na one koje ne ispunimo gledamo kao još jednu stavku u kanti propalih obećanja. Kako biste znali gde grešite i kako biste mogli da sva svoja propala obećanja pretvorite u najsjajnije pehare, odlučili smo da vam u ovom tekstu skrenemo pažnju na najčešće razloge odustajanja. 

Zašto nam se dešava da posustanemo?

1. Ne znamo šta je zapravo ono što želimo

Često se dešava da želimo nešto, ali da zapravo ne znamo šta je to. Teško je za objasniti ovo stanje, tako da ćemo to probati da vam približimo kroz primer.

“Želim da nađem posao” je primer cilja koji se često javlja. Problem nastaje kada vi sebi zadate ovaj cilj, ali ne znate koji posao želite da radite, zašto, u kom periodu, kada, gde, sa kime i još mnogo razlličitih detalja. 

Sam cilj je realan i ostvariv, ali nije dovoljno razrađen kako biste znali šta je ono šta zapravo želite. Time sebe stavljate u nedoumicu i iz tog razloga dolazi do lutanja i nezadovoljstva.

2. Želimo rezultate odmah

Svi mi želimo da što brže dođemo do onoga šta smo zamislili. Nekada je to moguće izvesti, ali u velikom broju slučaja i ne baš. Kako bismo ostavrili ono što želimo moramo da imamo kontinuirani rad, želju, motivaciju i volju. 

Mnogi nakon najmanjeg ulaganja sebe u ostvarivanje cilja žele da vide rezultate, koji se naravno ne pojavljuju odmah. Ne, ovo nije crvena lampica i znak da radite nešto pogrešno i da nećete uspeti, ovo je samo jedan od onih “trnovitih” delova u lavirintu. Nakon svog truda koj uložite u ostvarenje svog cilja zapravo kreću da se pojavljuju rezultati. 

Proporcija za uviđanje rezultata je jasna:
Koliko vremena uložite, koliko se trudite i radite, toliko brzo ćete i videti rezultati.

3. Ne vidimo put isped sebe

Ukoliko dobro ne definišete ciljeve, nećete znati ni odakle da počnete. Još jedna situacija u kojoj isto ne znate odakle da krenete i ne vidite put ispred sebe jeste ta da nemate dovoljno motivacije i želje za ostvarivanje svog cilja.

Sednite, lepo definišite cilj pomoću naših tekstova koje smo naveli na početku teksta i osmislite svoju putanju. Dokle god to ne uradite, ispred sebe ćete videti samo zid i cupkaćete u mesto bez ikakvog napredka. Gledanje u zid, a žudnja za nečim višim je definitivno jedna od veoma demotivisajućih okolnosti i zato ne dajte da vam se to desi već uzmite stvar u svoje ruke!

Ne dopustite da se vama dešavaju iste greške kao ostalim ljudima. Sada kada znate koji su glavni razlozi zašto ne ispunjavate obećanja koja zadate sebi, znate i na šta trebate da obratite pažnju i kako to da popravite. Unbox veruje u vas i vaš potencijal. Zato uvek težite ka tome da sve svoje ciljeve, želje i obećanja ostvarite i pretvorite u zlatne pehare. 

Ukoliko imate nekih dodatnih pitanja, sugestija, komentara ili predloge nekih tema koje želite da obradimo kroz naše tekstove, pišite nam dole u komentarima ili na našem Instagram nalogu. 

Kako ti se čini tekst?
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.